Registracija vozila Mišić

 

Prilikom kupovine automobila ili drugog prevoznog sredstva, potrebno je da se izvrši registracija vozila, kao i nakon isteka svake godine njenog važenja. Procedura je prilično složena, ali se može obaviti za kratko vreme dolaskom kod nas, uz mogućnost čak i odloženog plaćanja do godinu dana. 

 

Registracija vozila podrazumeva prethodno urađeni tehnički pregled, prikupljanje i blagovremeno podnošenje kompletne dokumentacije uz zahtev, kao i plaćanje predviđenih taksi. Celokupan postupak predviđen je pravilnikom o registraciji, kojim su obuhvaćena kako motorna, tako i priključna vozila i realizuje se od strane nadležne lokalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova.

Potrebna dokumentacija za registraciju vozila

Da bi se registrovalo vozilo bilo koje kategorije, neophodno je podnošenje zahteva, dokumentacija u zavisnosti da li se radi o fizičkom ili pravnom licu – preduzećima i drugim subjektima, kao i dokazi o uplati taksi. U slučaju da pojedinac kao fizičko lice podnosi zahtev za registraciju, potrebna su sledeća dokumenta: 

  • važeća lična karta
  • dotadašnja polisa za osiguranje
  • saobraćajna dozvola
  • potvrda kojom se dokazuje vlasnik vozila
  • druge potvrde u slučaju da je vozilo u stanju vožnje pod lizingom određene kuće. 

Uz sve navedeno, potrebno je priložiti uplatnice, odnosno dokaze o plaćenim taksama za registraciju vozila. U slučaju da se radi o registraciji na preduzeće, odnosno pravnim licima, potrebna su sledeća dokumenta pored saobraćajne dozvole i lične karte vlasnika: 

  • potvrda iz APR-a o tome da je preduzeće registrovano
  • dokazi o vlasništvu i ovlašćenja ukoliko se radi o lizingu
  • dokazi o plaćenim taksama
  • druga ovlašćena od vlasnika u slučaju da budu tražena. 

Postupak za registraciju vozila

 

Svako vozilo podleže registraciji, čak i priključne prikolice i drugi dodaci. Postupak je već 3 godine složeniji i detaljniji, a sam tehnički pregled vozila zahtevniji nego u ranijim godinama. Svaki tip prevoznog sredstva kod nas podleže temeljnijoj kontroli, kako bi vozilo bilo što ispravnije prilikom vožnje na putevima. Kada se obavimo proceduru, vozilom se može upravljati godinu dana, nakon čega se postupak obnavlja. Da bi vozilo moglo biti registrovano, važno je da se uradi tehnički pregled koji mora biti najstariji do 30 dana.

U slučaju da je u pitanju kupoprodaja automobila, važno je da postoji ugovor između kupca i prodavca, za koji se angažuje notar i pruža zvaničnu potvrdu. Tu se dodatno zahteva i uvid odakle vozilo potiče, da li su izmirene sve poreske, carinske i druge obaveze i slično. Ukoliko nije već registrovano, za vozilo se izrađuju i prednje i zadnje tablice. Plaćanje osiguranja i čuvanje dokaza o uplati je neophodno za osnovno obezbeđivanje vozila. Veoma je bitno da se nakon dana isteka registracije u roku od mesec dana obnovi procedura, jer u suprotnom se ponovo moraju uzeti tablice i platiti takse za kašnjenje procedure. 

Registracija vozila sprovodi se prilikom kupovine ili isteka postojećih dokumenata, a može trajati najduže godinu dana. U zavisnosti od toga da li se radi o pojedincima ili preduzećima, procedura može zahtevati obimniju dokumentaciju i uplatu raznovrsnih taksi. Da bi se sve obavilo u jednom danu i za kratko vreme, naša firma je tu da celu proceduru obavi za što kraće vreme, a vaše će biti samo da podnesete dokumentaciju i preuzmete registrovano vozilo.