Osiguranje

Dunav je osiguravajuća kuća koja ima atraktivne ponude za prevozna sredstva. Osiguranje vozila je nezaobilazan deo redovne registracije, a naša preporuka je Dunav osiguranje. U zavisnosti od potreba i mogućnosti vlasnika, nudi se veliki broj opcija za povećanje stepena obezbeđivanja vozila od eventualnih iznenadnih i nesrećnih slučajeva. 

 

Osnovna polisa osiguranja se odnosi na kasko varjantu, delimičnog ili potpunog obezbeđivanja vozila. Ono što se podrazumeva za uspešnu registraciju, jeste postojanje polise osiguranja od autoodgovornosti. 

Pravila i vrste osiguranja prevoznih sredstava

Vozila se osiguravaju za eventualne pojave različitih nezgoda i iznenadnih okolnosti. U skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima koji datira iz 2009. godine, vlasnici vozila moraju da osiguraju prevozno sredstvo uz polisu od autoodgovornosti, kao i da poseduju Evropski izveštaj. Obavezno osiguranje od autoodgovornosti je osnovna vrsta, i mora se obezbediti prilikom registracije.

Pored toga, potpuno kasko osiguranje, kao i delimično koje se najčešće odnosi na stakla, varijanta je koja se bira pored autoodgovornosti kao obaveznog dela. Kompletno kasko osiguranje može se obezbediti i plaćanjem na više rata, što je isplativo za veliki broj vlasnika. 

 

Pored toga, zdravstveno osiguranje za putne uslove i uopšteno osiguranje koje se odnosi na putnike je vrsta koja se preporučuje od strane poznavaoca ove oblasti zaštite na putevima. Evropski izveštaj se odnosi na obrazac koji se popunjava u slučaju dolaska do saobraćajne nezgode.

Važno je da šteta na vozilima ne prelazi cifru od 200.000 dinara, kao i da nema povređenih lica. U slučaju nepostojanja ovog dokumenta, može doći do izricanja visokih novčanih kazni. Obično, polisu o osiguranju od autoodgovornosti prati i Evropski izveštaj i zajedno se čuvaju u vozilu, uz neizostavnu saobraćajnu dozvolu.

Odabirom Dunav osiguravajuće kuće, u ponudi su i paketi obezbeđivanja za prevozna sredstva i putnike.

Polisa osiguranja od autoodgovornosti

Paralelno sa procedurom registracije vozila, obavlja se i osiguranje od autoodgovornosti, ili drugačije nazvano osiguranje za treća lica. To se vrši najmanje jednom godišnje prilikom registracije, ili u određenim slučajevima i češće. Podrazumeva zaštitu ostalih učesnika u saobraćaju od našeg vozila, odnosno upravljanja istim. Bez obzira da li će vozilom upravljati vlasnik, korisnik po ovlašćenju ili neko drugi, ova vrsta obaveznog osiguranja maksimalno štiti druge učesnike u slučaju nezgode. 

Zbog toga je i jedan od osnovnih dokumenata za redovnu registraciju vozila. Da bi se dobila polisa ove vrste obaveznog osiguranja, neophodno je donošenje lične karte i saobraćajne dozvole, kao i dotadašnje polise. Važno je znati da se polisa osiguranja čuva u jednom primerku u vozilu, dok drugi ostaje u jedinici MUP-a kao dokaz obezbeđivanja prevoznog sredstva. Polisa osiguranja mora se priložiti u postupku registracije, dobijanja probnih tablica, prilikom zamene saobraćajne dozvole i srodnih procedura. Pored toga, u slučaju kontrole saobraćajne policije na putevima i prilikom nezgoda, potrebno je imati polisu osiguranja koja se uzima na uvid. 

Osiguranje prevoznih sredstava deo je obaveze prilikom registracije i različitih procedura, pružajući istovremeno sigurnost i obezbeđenje u slučaju pojave nezgoda i nesrećnih slučajeva. Postoji više vrsta osiguranja vozila, a mi smo tu da Vam damo preporuku kao profesionalni poznavaoci ove oblasti i njenog funkcionisanja.